Chat

Valdštejn

Valdštejn

Zřícenina hradu založeného jako sídlo rodu na konci 13. století na severním okraji hruboskalské skalní plošiny. Postaven na třech pískovcových skalách, navzájem propojených dřevěnými mosty. Osídlen až do poloviny 16. století, ovšem vlastníci nejsou zcela jasní. R. 1427 zde vězněn neúspěšný kandidát na český trůn Zikmund Korybutovič, poté hrad sídlem loupeživé tlupy pod vedením Šofa a Švejkara, pročež hrad roku 1440 dobyt zemskou hotovostí. Po roku 1514 majitelem Zikmund Smiřický ze Smiřic, správa panství přesunuta na Hrubou Skálu, zpustl a v pol. 16. století vyhořel. V roku 1620 majetkem Albrechta z , hrad již pustý. V roku 1709 v ruinách hradu postavena menší kaple s poustevnou, v ní sídlil vzdělanec, literát a hudební skladatel Václav Karel Holan Rovenský. R. 1821 majetkem rytíře Jana Lexy z Aehrenthalu, rozsáhlé stavební úpravy hradu. Nyní v majetku města .

Average difficulty
Average interest
Average impression

Your friends here

None of your friends have been here

Your friends here

None of your friends have been here

About the author

The user is no longer available

Review

No additional evaluation

Comments


Other nearby interests

Kavčiny

Vzdáleno celkem: 0,34 km

Dřevěný hrádek ze 14. století, který byl postavený na skalní ostrožně jižně od hradu pro jeho ochranu. V roce 1440 byl  dobyt a poté zpustl.

Čertova ruka

Vzdáleno celkem: 0,86 km

Skalní útvar v křídových pískovcích Hruboskalského skalního města, archeologické naleziště neolitického osídlení, zbytky středověkého hrádku ze 13. století.

Hrubá Skála

Vzdáleno celkem: 1,89 km

Zámek nad stejnojmennou obcí na zalesněné skalní plošině (367 m), vystavěn na místě původního gotického hradu, vybudovaného na pískovcových skalách propojených mosty kolem roku 1300 Hynkem z . Za…

Hrubý Rohozec

Vzdáleno celkem: 2,50 km

Zámek nedaleko vystavěný na okraji opukové skály nad údolím Jizery, původně zde stál hrad z přelomu 13. a 14. století, v letech 1513-1516 pozdně goticky upraven, na přelomu 16. a 17. století…