Chat

Fjord Geiranger

Fjord Geiranger

Fjord Geiranger je patnáct kilometrů dlouhou odnoží Storfjordu (Velkého fjordu), ale v žádném případě to neznamená, že by šlo o nějak podřadnou část norského pobřeží. Naopak, jedná se o jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších míst Norska, které je od roku 2005 zapsáno na seznamu Světového dědictví UNESCO. Mezi četnými vodopády, které jsou stále ozdobou Geirangeru, vynikají dva, pojmenované Sedm sester a Nápadník. Leží naproti sobě na jednom místě fjordu a říká se, že Nápadník se neustále snaží namluvit si jednu ze sester. Dalším proslaveným vodopádem fjordu je Nevěstin závoj (Brudesloret) a nechybí tady ani skála nazývaná Zlý mnich. Zajímavostí jsou nenápadná dřevěná obydlí na prudkých svazích hor, která jsou údajně dodnes obývána. Jejich obyvatelé se živí chovem ovcí a jiných domácích zvířat. Bohužel počet těchto dobrodruhů rapidně klesá.

Fjord Geiranger můžeme proplout vyhlídkovým trajektem mezi městečky Hellesylt a Geiranger plavba trvá asi 70 minut a přijde dospělého na zhruba 90 norských korun (1 NOK je dnes asi 3,2 Kč) a automobil s řidičem pak na cca 180 norských korun. Za plně naložené auto do pěti lidí je však možné dostat skupinovou slevu v celkové hodnotě asi 360 NOK.

Average difficulty
Average interest
Average impression
Natural monuments category jezera

Your friends here

None of your friends have been here

Your friends here

None of your friends have been here

About the author

Review

No additional evaluation

Comments


Other nearby interests

Trolí stezka

Vzdáleno celkem: 28,61 km

Cesta se skládá z 11 horských serpentin (výškový rozdíl 900 m). při cestě se můžeme kochat stékajícími vodopády, okoln…

Vrchol Bråkdalsbelgen

Vzdáleno celkem: 81,71 km

Na vrchol Bråkdalsbelgen (1915 m) se dostaneme od chaty Peer Gynthytta, kde se můžete jak ubytovat, tak občerstvit. Zpočátku se vydáte na sever od chaty, po hlinit…