Chat

Bystřec

Bystřec

Zaniklá osada Bystřec byla založene ve 13 století, přesněji z roku 1349 byli dochovány první zmíňky o této osadě. Osada spadala v té době do panství Voka II. z Holštejna, který nechal napsat jako věno své manželce Skonce. Dlouho se bohužel život v ní neudržel, pouhé dvě století na to byla osada vypálená a už ji nikdo nikdy znovu neosídlil.

Od roku 1975 se na tomto místě provádí systematický archeologický výzkum, jehož výsledkem je dokrytí půdorysu celé osady, která čítala 19 usedlostí. Jednotlivé usedlosti měli 2 až 8 komor, jednotlivé usedlosti měli různou konstrukci, některé byli kůlové, jiné srubové, nebo celokamenné (sýpky) V této lokalitě se nachází mnoho keramických, kovových a jiných nálezů, které pomáhají zmapovat život v této osadě.

 

Average difficulty
Average interest
Average impression
Price 0.00 CZK / 0.00 €
Established 1349
Web site

Your friends here

None of your friends have been here

Your friends here

None of your friends have been here

About the author

Review

No additional evaluation

Comments


Other nearby interests

Chalupa s doškovou střechou

Vzdáleno celkem: 2,15 km

V Ruprechtově můžeme si udělat zastávku u starobillé chalupy s doškovou střechou, která byla postavena roku 1813. Chalupu najdeme na hlavní silnici, která…

Křtiny

Vzdáleno celkem: 3,17 km

V Křtinách se nacházejí dva zámky. Dolní zámek pochází z 18. století, Nový zámek je o sto let starší. Obě budovy sloužily jako školy a dnes jsou veřejnosti nepřístupné.

Rudické propadání

Vzdáleno celkem: 3,24 km

Rokle s propadáním jedovnického potoka, který se propadá do druhého největšího jeskynního systému u nás, Jedovnický…

Kuchlov

Vzdáleno celkem: 3,58 km

Zbytky hradu ze 13. století.  Zřícenina je opředena tajemstvím; neznáme ani její původní jméno.Název je odvozený od pojmenov…