Chat

Valečov

Valečov

Nejrozsáhlejší skalní hrad Českého ráje 4 km vých. od Mn. Hradiště, rozložený na třech samostatných pískovcových skalních blocích, poprvé se zmiňuje k roku 1324, ale stávajícího rozsahu nabyl až za husitských válek, v jejich závěru (r. 1439) byl coby jedna z hlavních bašt husitských sirotčích vojsk vypálen; prohlídku dobře zachovalé hradní zříceniny lze absolvovat s průvodcem: na prohlídkovém okruhu mj. figuríny někdejších majitelů zámku a husitského vojevůdce Jana Žižky nebo kované hradní dveře z doby kolem roku 1600; v podhradí na padesát skalních světniček, z nichž polovina bývala v minulosti obývána (poslední až do roku 1892), zbylé sloužily jako sklady a dílny – byla tu kupř. i kovárna nebo pekárna; pod hradem amfiteátr, kde se o prázdninách koná kulturní léto (pravidelné koncerty se obvykle pořádají v červenci a srpnu každý druhý páteční večer), amfiteátr zkrášlen dvěma plastikami ze sochařských sympozií pořádaných od roku 1996 v nedalekém Klášteře Hradiště nad Jizerou (Dva poutníci od Jana Koblasy z roku 1999 a Setkání od Vladimíra Stočese z roku 2001).

Priemerná obtiažnosť
Priemerná zaujímavosť
Priemerný dojem

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

O autorovi

Užívateľ už nie je dostupný

Hodnotenie

Neboli pridané žiadne hodnotenie

Komentáre


Další zajímavosti z okolí

Klamorna

Vzdáleno celkem: 1,74 km

Na skalnatém ostrohu  vznikl skalní hrádek, z něhož se dochovaly především čtyři světničky s cisternou a postavený je z roku 1434.

Mnichovo Hradiště

Vzdáleno celkem: 2,67 km

Barokní reprezentativní zámek z let 1697–1700 (původní interiéry: unikátní klasicistní zámecké divadlo, sbírka delftské fajáns, valdštejnská knihovna převezená ze severočeského Duchcova, kde o ni…

Belle-vue

Vzdáleno celkem: 3,60 km

Belle-vue je lovecký zámeček ležící u Žehrova.

Zásadka

Vzdáleno celkem: 3,84 km

Zřícenina hradu a renesančního zámeckého paláce 4 km severně od Mnichova Hradiště, vypínající se nad obcí Mohelnice n. Jizerou; nejsnadnější přístup na hradní vrch je od obce Sychrov.