Chat

Hrad a zřícenina Kolštejn

Hrad a zřícenina Kolštejn

Renesanční zámek Kolštejn vznikl v 16. století přestavbou gotického hradu Goldek, který na kopci v horské obci později přejmenované na Brannou už počátkem 14. století nechal vybudovat rod Wüstenhube. Během 15. století se hrad stal mohutnou pevností, z níž se do současné doby zachovala obvodová zeď, část západního paláce a do značné míry přestavěná velká věž.

Ještě za třicetileté války měl Kolštejn důležitou úlohu při obraně císařských vojsk před švédskou armádou, pak však jeho význam postupně klesal. V 19. století byl v objektu umístěný knížecí pivovar a později také obecní škola. Během první poloviny 20. století zámek přešel do majetku Branné, později jej vlastnil stát a ke konci minulého století už mu kvůli žalostnému stavu hrozilo zřícení.

Postupná rekonstrukce areálu začala v roce 1998, dnes je možné Kolštejn navštívit a prohlédnout si opravenou dolní a střední zámeckou budovu, štukovou výzdobu místností, arkádové nádvoří, kapli s nástěnnými malbami, Černou věž s vyhlídkou i zbytky původního hradu.

Prohlídka trvá něco málo přes 30 minut, po dohodě s kastelánem může být i večerní za svitu loučí, a to i mimo sezónu. Kolštejn také každoročně hostí několik kulturních a společenských akcí.

Zámek postupně prochází proměnou na hotel pro padesát hostů, jehož součástí bude kongresový sál, restaurace i sklářská dílna. V blízkosti se nachází Relax centrum Kolštejn, nabízející wellness a odpočinek v horách.

Zdroj: http://www.navstivtejeseniky.cz/za-pamatkami-a-kulturou/hrady-a-zamky

Durchschnittliche Ansprüchigkeit
Durchschnittliche Interessantheit
Durchschnittlicher Eindruck

Ihre Freunde hier

Keiner Ihrer Freunden ist hier noch nicht gewesen

Ihre Freunde hier

Keiner Ihrer Freunden ist hier noch nicht gewesen

Über Autor

Benutzer ist nicht verfügbar

Bewertung

Keine Bewertungen wurden zugefügt

Kommentare


Weitere Sehenswürdigkeiten in der Umgebung

Branná

Vzdáleno celkem: 2,47 km

Zámek se zbytky hradu Kolštejn tvoří urbanistický celek s budovou bývalého fojtství a farním kostelem městečka . Původní hradní objekt, zmiňovaný poprvé k roku 1325, byl v 15. století rozšířen a…

Loučná nad Desnou

Vzdáleno celkem: 5,49 km

Renesanční zámek pánů z Žerotína z roku 1608, upravený v letech 1749 a 1840, tvoří rozsáhlá jednopatrová budova se dvěma vnitřními dvory a zámecká kaple (1744) s obrazy Ignáce Raaba (1779). Jižní…

Velké Losiny

Vzdáleno celkem: 6,96 km

Jeden z nejkrásnějších renesančních zámků na Moravě, s třípodlažními nádvorními arkádami a sgrafitovou výzdobou. Postavil ho Jan ml. z Žerotína po roce 1531 na místě starší tvrze, jejíž zdivo…

Obří skály

Vzdáleno celkem: 7,47 km

Z Lipové se k těmto skalám dostaneme po modré turistické značce, čeká nás stoupání do nadmořské výšky 1082 m.n.m. ale…