Chat

Hrad a zřícenina Kolštejn

Hrad a zřícenina Kolštejn

Renesanční zámek Kolštejn vznikl v 16. století přestavbou gotického hradu Goldek, který na kopci v horské obci později přejmenované na Brannou už počátkem 14. století nechal vybudovat rod Wüstenhube. Během 15. století se hrad stal mohutnou pevností, z níž se do současné doby zachovala obvodová zeď, část západního paláce a do značné míry přestavěná velká věž.

Ještě za třicetileté války měl Kolštejn důležitou úlohu při obraně císařských vojsk před švédskou armádou, pak však jeho význam postupně klesal. V 19. století byl v objektu umístěný knížecí pivovar a později také obecní škola. Během první poloviny 20. století zámek přešel do majetku Branné, později jej vlastnil stát a ke konci minulého století už mu kvůli žalostnému stavu hrozilo zřícení.

Postupná rekonstrukce areálu začala v roce 1998, dnes je možné Kolštejn navštívit a prohlédnout si opravenou dolní a střední zámeckou budovu, štukovou výzdobu místností, arkádové nádvoří, kapli s nástěnnými malbami, Černou věž s vyhlídkou i zbytky původního hradu.

Prohlídka trvá něco málo přes 30 minut, po dohodě s kastelánem může být i večerní za svitu loučí, a to i mimo sezónu. Kolštejn také každoročně hostí několik kulturních a společenských akcí.

Zámek postupně prochází proměnou na hotel pro padesát hostů, jehož součástí bude kongresový sál, restaurace i sklářská dílna. V blízkosti se nachází Relax centrum Kolštejn, nabízející wellness a odpočinek v horách.

Zdroj: http://www.navstivtejeseniky.cz/za-pamatkami-a-kulturou/hrady-a-zamky

Priemerná obtiažnosť
Priemerná zaujímavosť
Priemerný dojem

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

O autorovi

Užívateľ už nie je dostupný

Hodnotenie

Neboli pridané žiadne hodnotenie

Komentáre


Další zajímavosti z okolí

Branná

Vzdáleno celkem: 2,47 km

Zámek se zbytky hradu Kolštejn tvoří urbanistický celek s budovou bývalého fojtství a farním kostelem městečka . Původní hradní objekt, zmiňovaný poprvé k roku 1325, byl v 15. století rozšířen a…

Loučná nad Desnou

Vzdáleno celkem: 5,49 km

Renesanční zámek pánů z Žerotína z roku 1608, upravený v letech 1749 a 1840, tvoří rozsáhlá jednopatrová budova se dvěma vnitřními dvory a zámecká kaple (1744) s obrazy Ignáce Raaba (1779). Jižní…

Velké Losiny

Vzdáleno celkem: 6,96 km

Jeden z nejkrásnějších renesančních zámků na Moravě, s třípodlažními nádvorními arkádami a sgrafitovou výzdobou. Postavil ho Jan ml. z Žerotína po roce 1531 na místě starší tvrze, jejíž zdivo…

Obří skály

Vzdáleno celkem: 7,47 km

Z Lipové se k těmto skalám dostaneme po modré turistické značce, čeká nás stoupání do nadmořské výšky 1082 m.n.m. ale…