Chat

Hrad Skály

Hrad Skály

zvaný Katzenstein, nebo také v novověku Bischofstein naleznete v jihozápadní části pískovcové plošiny nad osadou Skály na v Královéhradeckém kraji. Hrad byl vystavěn v části skalního města a skalní útvary se staly součástí jeho opevnění. Opevnění bylo navíc zesíleno kamennou zdí na severu, která společně s přilehlou cisternou tvořila předhradí hradu. Hrad byl také chráněn příkopem a zemní čtverhrannou baštou. Ze zděné stavby, která byla součástí hradu se zachovalo pouze několik stop. Dobře patrné jsou vysekané místnosti ve skalních blocích, schodiště a nejlépe zachovaná zaklenutá místnost hrotitou valenou klenbou, která přiléhá ke skalnímu bloku v prostoru pod dnešním schodištěm vedoucím na temeno skalního bloku.

Matěj Salava z Lípy je zmiňován v první známe písemné zprávě z roku 1393, jako majitel hradu. Roku 1447 potkal tento hrad, stejně jako hrady okolní (, možná i Střemen), stejný osud, kdy byly tyto hrady zbořeny rukou Slezanů.

 

Nicméně měl v hystorii štěstí a byl později obnoven a to panem Kočkou (odtud název Katzenstein). Dále nám historické prameny dokládají osud hradu Skály následovně: Roku 1466 byl v držení Hanuše z Varnsdorfu, roku 1488 v držení Zbyňka Buchovce z Buchova, následně hrad Skály Jan Špetle z Janovic připojil k . Do roku 1513, kdy byl neúspěšně obléhán knížetem Lehnickým, hrad vystřídal několik majitelů. Roku 1567 je již hrad Skály zmiňován, jako pustý.

K Hradu skály dojdete po červené turistické značce ze stejnomenné obce (5 km jihozápadně od Teplic nad Metují). Z obce je hrad vzdálen 0,5 km chůze nenáročným terénem.

V obci Skály za zmínku stojí zámeček na místě původní tvrze. Barokní zámeček s mansardovou střechou a dvouramenných schodištěm s toskánskými sloupy sloužil převážně jako letní sídlo diecéze. Dnes je využíván jako penzion. K obci a nedalekému okolí se vztahují některá díla spisovatele Aloise Jiráska.

Zdroj:

Durchschnittliche Ansprüchigkeit
Durchschnittliche Interessantheit
Durchschnittlicher Eindruck

Ihre Freunde hier

Keiner Ihrer Freunden ist hier noch nicht gewesen

Ihre Freunde hier

Keiner Ihrer Freunden ist hier noch nicht gewesen

Über Autor

Benutzer ist nicht verfügbar

Bewertung

Keine Bewertungen wurden zugefügt

Kommentare


Weitere Sehenswürdigkeiten in der Umgebung

Adršpach

Vzdáleno celkem: 4,37 km

Na Starozámeckém vrchu si můžeme prohlédnout zříceninu skalního hradu ze 13. století, jehož posádka měla chránit zemskou hranici. Za husitských válek se ho zmocnil hejtman Jan Krušina z…

Vlčinec

Vzdáleno celkem: 4,60 km

Hrad vznikl pravděpodobně kolem roku 1341, kdy měl chránit tři okolní vsi. Útokem husitů v roce 1422 bohužel  zanikl. Amatérské výkopy odhalily stopy…

Broumovské stěny

Vzdáleno celkem: 5,18 km

CHKO Broumovsko tvoří poměrně rozsáhlé území skalního města, můžeme zde spatřit několik sklaních útvarů připomínající…

Kovářova rokle

Vzdáleno celkem: 5,87 km

Kovářova rokle je cca 1km dlouhé údolí vedoucí mezi sklaními stěnami v CHKO Broumovsko