Chat

Hrad Skály

Hrad Skály

zvaný Katzenstein, nebo také v novověku Bischofstein naleznete v jihozápadní části pískovcové plošiny nad osadou Skály na v Královéhradeckém kraji. Hrad byl vystavěn v části skalního města a skalní útvary se staly součástí jeho opevnění. Opevnění bylo navíc zesíleno kamennou zdí na severu, která společně s přilehlou cisternou tvořila předhradí hradu. Hrad byl také chráněn příkopem a zemní čtverhrannou baštou. Ze zděné stavby, která byla součástí hradu se zachovalo pouze několik stop. Dobře patrné jsou vysekané místnosti ve skalních blocích, schodiště a nejlépe zachovaná zaklenutá místnost hrotitou valenou klenbou, která přiléhá ke skalnímu bloku v prostoru pod dnešním schodištěm vedoucím na temeno skalního bloku.

Matěj Salava z Lípy je zmiňován v první známe písemné zprávě z roku 1393, jako majitel hradu. Roku 1447 potkal tento hrad, stejně jako hrady okolní (, možná i Střemen), stejný osud, kdy byly tyto hrady zbořeny rukou Slezanů.

 

Nicméně měl v hystorii štěstí a byl později obnoven a to panem Kočkou (odtud název Katzenstein). Dále nám historické prameny dokládají osud hradu Skály následovně: Roku 1466 byl v držení Hanuše z Varnsdorfu, roku 1488 v držení Zbyňka Buchovce z Buchova, následně hrad Skály Jan Špetle z Janovic připojil k . Do roku 1513, kdy byl neúspěšně obléhán knížetem Lehnickým, hrad vystřídal několik majitelů. Roku 1567 je již hrad Skály zmiňován, jako pustý.

K Hradu skály dojdete po červené turistické značce ze stejnomenné obce (5 km jihozápadně od Teplic nad Metují). Z obce je hrad vzdálen 0,5 km chůze nenáročným terénem.

V obci Skály za zmínku stojí zámeček na místě původní tvrze. Barokní zámeček s mansardovou střechou a dvouramenných schodištěm s toskánskými sloupy sloužil převážně jako letní sídlo diecéze. Dnes je využíván jako penzion. K obci a nedalekému okolí se vztahují některá díla spisovatele Aloise Jiráska.

Zdroj:

Priemerná obtiažnosť
Priemerná zaujímavosť
Priemerný dojem

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

Vaši priatelia tu

Žiadny z Vašich priateľov tu ešte nebol

O autorovi

Užívateľ už nie je dostupný

Hodnotenie

Neboli pridané žiadne hodnotenie

Komentáre


Další zajímavosti z okolí

Adršpach

Vzdáleno celkem: 4,37 km

Na Starozámeckém vrchu si můžeme prohlédnout zříceninu skalního hradu ze 13. století, jehož posádka měla chránit zemskou hranici. Za husitských válek se ho zmocnil hejtman Jan Krušina z…

Vlčinec

Vzdáleno celkem: 4,60 km

Hrad vznikl pravděpodobně kolem roku 1341, kdy měl chránit tři okolní vsi. Útokem husitů v roce 1422 bohužel  zanikl. Amatérské výkopy odhalily stopy…

Broumovské stěny

Vzdáleno celkem: 5,18 km

CHKO Broumovsko tvoří poměrně rozsáhlé území skalního města, můžeme zde spatřit několik sklaních útvarů připomínající…

Kovářova rokle

Vzdáleno celkem: 5,87 km

Kovářova rokle je cca 1km dlouhé údolí vedoucí mezi sklaními stěnami v CHKO Broumovsko